Muszle z ricottą to dość pracochłonne, ale bardzo wdzięczne danie. Są smaczne, zaskakują smakiem i doskonale sycą. Porcja tego zapiekanego makaronu dobrze zaspokaja głód i pozwala pokazać się autorowi z jak najlepszej strony.
Składniki
250 g ricotty
8 łyżek utartego parmezanu
1 szalotka pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
makaron duże muszelki (20 sztuk)
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 mozarella
8 łyżek utartego parmezanu
1 szalotka pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
6 listków świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
makaron duże muszelki (20 sztuk)
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 mozarella
Przygotowanie
Ricottę porządnie wymieszać w misce z parmezanem, szalotką, czosnkiem, bazylią i pietruszką. Dodać śmietanę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.Makaron ugotować al dente. Muszle napełniać masą serową i kłaść w naczyniu żaroodpornym posmarowanym delikatnie oliwą. Po dość ścisłym ułożeniu muszelek nadziewanych ricottą, zalać całość sokiem pomidorowym (nie za dużo). Na wierzchu rozłożyć mozarellę, najlepiej porwaną na strzępki. Na wierzch jeszcze odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Zapiekać przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz